sobota, 30 marca 2013

Zajączki - chlebki do koszyczka wielkanocnego


Zauroczyły mnie bułeczki w kształcie zajączków które znalazłam na Pinterest i pomyślałam, że będą wyglądały uroczo w koszyczku wielkanocnym.

Wykorzystałam ten przepis na bułeczki -> http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2010/06/bueczki-zwierzatka.html Sprawdziłam go już wcześniej i bułeczki były pyszne.





Wesołych Świąt!

czwartek, 28 marca 2013

Niezły pasztet!

Po raz drugi w życiu piekłam pasztet mięsny. Od początku do końca :-) Efekt - niesamowity :-)
Przepis jest od mojej mamy, która robi najlepszy pasztet na świecie :-) Troszkę jest z nim pracy, ale naprawdę warto!



Składniki:
mieszanka mięs
karczek, 
łopatka, 
wołowina (np antrykot), 
udziec indyczy, albo 2-3 skrzydła z indyka
boczek surowy
podgardle 
serce wieprzowe (można pominąć)
wątroba wieprzowa lub wątróbki drobiowe (ja dałam drobiowe)
można dodać cielęcinę
Ja kupiłam każdego z tych mięs (poza sercem i cielęciną) - po około 600 g
warzywa
marchew, pietruszka, seler
przyprawy
liść laurowy 4 szt
ziele angielskie - 4-5 kulek
jałowiec - 4-5 kulek
czosnek - 4-5 ząbków
4-5 suszonych borowików
pieprz
sól
imbir
gałka muszkatałowa
majeranek
Ja jeszcze dodałam kurkumę
dodatki
bułka tarta lub sucha bułka namoczona w wywarze z mięs
jajka - 3 jajka na 1 kg mięsa. Ja dałam 10 jajek
słonina pokrojona w cienkie, długie paski
1 jajko do posmarowania

- Mięso (poza wątróbkami) pokrój na kawałki, włóż do dużego garnka razem z obranymi warzywami, liściem laurowym, zielem, jałowcem, grzybami. Gotuj do miękkości
- wątrobę sparz przez kilka minut we wrzątku
- ugotowane mięso wystudź a następnie zmiel w maszynce razem z ugotowanymi warzywami. Mięso można zmielić dwukrotnie, jeśli wolisz bardziej kremowy pasztet.
- wrzuć zmielone mięso do dużego garnka, wbij jajka,  wsyp bułkę tartą - ok 300-400g, ale musisz po sprawdzić konsystencję. powinna być dość mokra, ale nie mocno klejąca. Bułka tarta sprawia, że pasztet nie będzie się rozpadać.
- dopraw przyprawami do smaku. nie żałuj imbiru i gałki muszkatołowej - dałam ich po ok 2 łyżki. dodałam też kurkumę.
- foremki wyłóż słoniną tak, żeby pokryła dno i boki. Nie musisz ich niczym smarować. Wyłóż pasztet do foremek. Posmaruj rozbełtanym jajkiem
- piecz około 1 godziny do momentu aż pasztet będzie odchodził od boków i się zarumieni.

Z mojej porcji wyszły 2 pełne foremki litrowe i 4 foremki wypełnione do 3/4.

Smacznego!


Wielkanocne Smaki III Wielkanocne pasztety

sernik cytrynowy

Od dawna poszukuję sernika idealnego. Kremowego, delikatnego, odpowiednio słodkiego.
Takiego jak w moim ulubionym serialu - Przyjaciele


I... znalazłam :-) Ale to nie ten o którym chcę napisać dzisiaj. Nasz idealny sernik przejadł się mojemu Mężowi i poprosił o jakąś odmianę na te święta. Wypróbowałam więc przepis autorki bloga whiteplate.blogspot.com znaleziony w archiwalnym numerze Newsweeka.



Składniki:
1 kg twarogu zmielonego (użyłam gotowego z Piątnicy)
300g cukru
5 jajek
1 czubata łyżka skórki cytrynowej
2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (w oryginalnym przepisie były 2-3 krople naturalnego ekstraktu cytrynowego)

polewa
100 ml śmietany 30 lub 36%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

Utrzyj ser z cukrem w dużej misce.
Dodawaj po jednym jajku - bardzo powoli
Dodaj skórkę cytrynową, budyń i ekstrakt, chwilę zmiksuj
Wyłóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
Piecz w 170 st. przez 50 minut 
Następnie rozłóż na serniku polewę (wymieszane wszystkie składniki) i piecz jeszcze przez 15 minut. 
Studź powoli w uchylonym piekarniku, potem w temperaturze pokojowej a na koniec włóż na kilka godzin do lodówki

Smacznego!

Cytrynowe wypieki

środa, 27 marca 2013

Odwrócone ciasto anasowe

Dziś jeszcze jeden przepis. To ciasto robiłam już jakiś czas temu, ale było wyjątkowo smaczne.
Pamiętam, jak oglądałam "Gotowe na wszystko" i pamiętam scenę z Gabi piekącą to ciasto. Wtedy postanowiłam że ja też kiedyś spróbuję :-)

Kto nie widział, polecam :-)


Przepis, który wykorzystałam pochodzi od Nigelli -> link
Ode mnie jedynie tłumaczenie





Składniki
- masło do natłuszczenia formy
- 2 łyżki cukru pudru
- 6 plastrów ananasa (u mnie wyszło więcej)
- 11 kandyzowanych wiśni
- 100g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczka sody
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka

- wysmaruj formę (tortownicę) masłem, rozsyp równomiernie cukier puder. Wyłóż plastry ananasa, do środka oraz pomiędzy krążki wyłóż kandyzowane wiśnie
- utrzyj masło z cukrem pudrem, dodawaj stopniowo jajka, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Dodaj 3 łyżki soku anansowego
- wylej ciasto na krążki anansowe, warstwa będzie raczej cienka,

piecz około 30 minut w 200st.
po wyjęciu z piekarnika oddziel boki ciasta od formy, połóż na tortownicę talerz i... odwróć ciasto do góry nogami

Niektórzy nie mogli się doczekać, aż ciasto wystygnie :-)


wtorek, 26 marca 2013

Najlepsze kruche ciasteczka


Przepisów na kruche ciasteczka jest bardzo dużo. Wypróbowałam co najmniej kilkanaście. Ten jest zdecydowanie najlepszy :-) Dostałam go od przyjaciółki.

Składniki:
180g miękkiego masła, 
170 g cukru, 
1 jajko, 
1/4 łużeczki soli, 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
330 g mąki, 
skórka cytrynowa (opcjonalnie) - ja wolę waniliowe, bez skórki :-)

Masło utrzeć na puszystą masę, połączyć z cukrem. 
Dodać jajko, sól, wanilię i skórkę. 
Wymieszać z mąką. 
Zawinąć w folię, chłodzić przez 1 h w lodówce. 
Rozwałkować na ok. 5 mm albo cieniej
Piec w 180 stopniach przez 13-15 min.

Zawsze wychodzą! Idealnie nadają się do lukrowania
My dziś będziemy wykrawać ciasteczka wielkanocne

Zakwas na żurek

Najwyższa pora zacząć przygotowania do Wielkanocy :-)

Mięso na tradycyjny pasztet gotuje się w wielkim garze, zakupy zamówione, czas nastawić zakwas na żurek. Tradycyjny żurek to smak mojego dzieciństwa. Zakwas kupowało się u pani, która mieszkała za blokiem mojej babci. W domu wytwarzała hektolitry zakwasu i sprzedawała w butelkach po occie.... Pamiętam jak chodziłam kupić taki zakwas, a potem babcia gotowała żurek :-)

Żurek był przez dłuższy czas ulubioną zupą mojego Synka. Teraz przegrywa z pomidorówką ;)


Czas na mnie!



Składniki:
Szklanka z "górką" razowej mąki żytniej
750 ml wody
4 ząbki czosnku
3-4 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 kulki jałowca
czubata łyżka zakwasu żytniego na chleb (można pominąć)


1. Wsyp mąkę do dużego, 2-litrowego słoika lub garnka kamiennego
2. Zalej przegotowaną letnią wodą i dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek
3. Wyciśnij ząbki czosnku, dołóż do słoika
4. Wrzuć ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec i ewentualnie dodaj zakwas na chleb
5. Wszystko wymieszaj i odstaw w zacienione miejsce o temperaturze pokojowej
6. Po kilku godzinach wymieszaj raz jeszcze, okryj słój gazą i obwiąż sznurkiem, odstaw na 3-4 dni



Powodzenia!

poniedziałek, 25 marca 2013

batoniki crunchy

Nad tym przepisem myślałam dość długo. Marzyły mi się domowa batoniki crunchy... Pierwszą inspiracją był flapjack z przepisu Izy (link). Nie pasowała mi w nim tylko mąka.
Przeglądałam więc inne przepisy, aż w końcu... opracowałam własny :)








Składniki na dużą blaszkę (ok 50 sztuk)
250g masła
400g płatków owsianych
100 - 150 g drobno krojonych lub zmielonych orzechów laskowych
100 g płatków migdałowych
50 g migdałów mielonych
100 g suszonej żurawiny (koniecznie!)
200g cukru brązowego
3 łyżki golden syrupu

1. W misce wymieszaj płatki owsiane, orzechy i migdały
2. rozpuść na wolnym ogniu masło z golden syrupem i cukrem, podgrzewaj bardzo wolno aż do momentu, gdy cukier się rozpuści
3. wlej masło z cukrem do suchej  mieszanki i dobrze wymieszaj
4. Dodaj żurawinę i wymieszaj. Mieszanka będzie gęsta, ale powinna być wilgotna. Jeśli nie jest - dołóż jeszcze rozpuszczonego masła
5. rozłóż równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dociśnij rękami.
6. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut
7. Zostaw na chwilkę w ciepłym piekarniku
8. wystudź, pokrój i... zajadaj :-)

Małe rączki nie mogły się doczekać i też próbowały:



Ja polecam do kawy :-)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...