Wakacje minęły, piekarnik odpoczął od pieczenia. Czas na powrót do mieszania, przesypywania, próbowania... ;-)
Dziś szarlotka, ale nie zwyczajna. Na mące pełnoziarnistej orkiszowej. Nadaje jej cudny, orzechowy smak. A dodatek malin sprawia, że smakuje naprawdę wyjątkowo. Spróbujcie koniecznie.
Składniki:
300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
200g masła zimnego z lodówki
100g cukru pudru
1,5 kg jabłek miękkich
3-4 łyżki cukru brązowego
2 łyżki kakao
opakowanie malin
kruszonka:
szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100-150g masła
pół szklanki cukru
1. Wsyp do miski mąkę i cukier puder, dodaj masło i poszatkuj je nożem. Zagnieć szybko kruche ciasto, uformuj kulkę, owiń folią i schłodź w lodówce przez godzinę.
2. W tym czasie umyj i obierz jabłka, pokrój je na cienkie plasterki i wymieszaj z 3-4 łyżkami cukru brązowego
3. Schłodzone ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiecz w piekarniku w 180 st przez 20 minut.
4. Na upieczone i lekko wystudzone ciasto przesiej przez sitko kakao. Wyłóż jabłka a na nie maliny.
5. Przygotuj kruszonkę - rozgnieć palcami wszystkie składniki. Wysyp kruszonkę na ciasto.
6. Piecz około 30-40 minut w 180 st. do zarumienienia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz