czwartek, 6 czerwca 2013

makaron z cukinią, szpinakiem i pomidorkami suszonymi




Najlepszy obiad to szybki obiad. U mnie królują makarony z warzywami. Dziś bardzo szybka wersja.





Składniki:
2 garści makaronu
1 średnia cukinia
2-3 garści szpinaku świeżego
kilkanaście suszonych pomidorów
ser typu feta (ja użyłam resztek tureckiego sera)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie - 1 mała cebulka, kurkuma




1. makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu
2. na patelnię wlej 2 łyżki oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami. Wyciśnij czosnek.
3. Cukinię umyj, pokrój na półplasterki i wrzuć na gorącą oliwę. Przysmaż przez chwilę do zarumienienia.
4. Szpinak umyj, oderwij gałązki, osusz na ręczniku papierowym. Dorzuć do cukinii i duś pod przykryciem przez 10 minut.
5. Dorzuć na patelnię ugotowany makaron i wlej troszkę wody, w której się gotował, przykryj i zostaw na kilka minut.
6. Nakładaj na talerz, dołóż pomidorki suszone oraz pokruszony ser.

Smacznego!











6 komentarzy:

  1. Makaron, feta i cukinia to połączenie, które bardzo lubię :) Sam ser feta kojarzy mi się poniekąd z okresem letnim i leniwymi obiadami jedzonymi na dworze.
    Podoba mi się to danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy! :-) Ja też uwielbiam to połączenie i często stosuję :-)

      Usuń
  2. Faktycznie blyskawiczny, ale na pewno przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam makarony, z takimi warzywkami jest wręcz idealny! Czasami nie ma czasu na gotowanie i trzeba zrobić coś szybko, a to danie idealnie się do tego nadaje i każdemu smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak! Taki makaron gotuję najczęściej na tak zwany szybki obiad :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...