wtorek, 11 czerwca 2013

Mango lassi

Jeden z moich ulubionych napojów, odkryty całkiem niedawno w indyjskiej restauracji.
Dziś spróbowałam zrobić sama, dostosowując proporcje według swojego uznania.





Składniki
1 dojrzałe mango (naprawdę mocno dojrzale, miękkie)
1 opakowanie jogurtu greckiego (u mnie 340 g)
dwie spore szczypty kardamonu
50 - 100 ml wody
1 łyżka melasy (można zastąpić miodem)

Mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki, pestkę wyrzucić. Uwaga - blisko pestki znajdują się włókna, których trzeba unikać :-) Włożyć kawałki owocu do blendera, wyłożyć jogurt, dolać wodę, kardamon i melasę. Zmiksować regulując gęstość wodą.

I już!



Smacznego


A testerzy powąchali, posmakowali i stwierdzili, że wybierają czereśnie i truskawki. No cóż, będzie więcej dla mnie :-)




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...