wtorek, 4 czerwca 2013

sorbet malinowo-rabarbarowy czyli zaklinamy lato


Pogoda nie sprzyja nam tej wiosny. Męczy mnie codzienny powrót z przedszkola w strugach deszczu... Tęskniąc za ciepłem zasiadamy na balkonie i zjadamy lody rabarbarowo-malinowe. Pachnę latem...






Składniki:
250 g mrożonych malin
350 g rabarbaru
2/3 szkl cukru

1. Rabarbar umyj i pokrój na kawałki, wrzuć do garka, dosyp mrożone maliny
2. smaż na wolnym ogniu około 40 minut aż owoce się rozpadną, wrzuć cukier i gotuj jeszcze 10 minut.
3. Przetrzyj owoce przez sitko i włóż pojemnik z sokiem do zamrażarki. Co godzinę zamieszaj.

Smakują wybornie, znikają bardzo szybko :-)






Czerwone owoce w roli głównej Akcja rabarbar - IV edycja Akcja lodowa 2013

7 komentarzy:

  1. Wytypowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na mojej stronie.

    http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oh dziękuję! Postaram się rozgryźć co to oznacza ;)

      Usuń
  2. zakochana w lodach malinowych również nominuję Cię do Liebster Blog Award.
    Więcej informacji znajdziesz tutaj : http://decorateacake.blog.pl/2013/06/04/lato-w-kuchni-ciasto-z-truskawkami-i-galaretka-liebster-blog-award/

    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. przesłodki blog, prześliczne zdjęcia
    dziękuję za Twój udział w akcji rabarbar :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Rabarbar u mnie jest częstym gościem :-)

      Usuń
  4. Ależ mają cudownie intensywny kolor! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...