Po zrobieniu burka zostały mi jeszcze dwa płaty ciasta yufka. A w lodówce pęczek moich ulubionych zielonych szparagów. Połączenie idealne!
1 płat ciasta yufka
8 szparagów zielonych
ok 50 g sera typu feta (ja użyłam tureckiego sera hayal)
8 plasterków szynki parmeńskiej
oliwa
sól, pieprz, sezam
1. Rozłóż płat ciasta yufka i pokrój na 8 trójkątów.
2. Szparagi umyj, oderwij zdrewniałe końcówki. Posyp solą i pieprzem, polej oliwą i odstaw na chwilę
3. Trójkąty ciasta posmaruj oliwą, połóż plaster szynki parmeńskiej na najkrótszym brzegu. Na nim ułóż szparaga i posyp kawałkami sera. Zawiń boki a potem zroluj szparagi tak, aby ciasto pokryło je z każdej strony.
4. Ułóż na wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia, posmaruj oliwą i posyp sezamem. Zapiekaj ok 30 minut w 200 st.
Wybornie smakują na ciepło, maczane w jogurcie naturalnym.
Smacznego!
Mmmmm, na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńKaja