piątek, 24 maja 2013
tarta ze szpinakiem i botwinką
Tarta to jeden z moich sposobów na szybki obiad. Gotowe ciasto francuskie + składniki te które mam akurat w lodówce, idealny obiad na dziś.
(zdjęcie z telefonu - mój aparat niestety w serwisie :-( )
opakowanie ciasta francuskiego
3 jajka
200 ml śmietany
kulka mozzarelli
ok 50 g sera typu feta (u mnie to był turecki ser hayal)
250 g świeżego szpinaku
pęczek świeżej botwinki
4 plasterki boczku - można pominąć
sól, pieprz
1. formę do tarty wysmaruj masłem, wyłóż na nią ciasto francuskie - na spód i brzegi. Włóż do lodówki
2. szpinak umyj, oderwij łodygi. Botwinkę umyj, odkrój buraczki. Szpinak i botwinkę włóż do sitka i umieść na garnku z gotującą się wodą. Gotuj na parze przez 10-15 minut a następnie wyjmij na deskę do krojenia i posiekaj na mniejsze kawałki
3. do miski wbij jajka, rozbij widelcem. Wlej śmietanę, dołóż pokrojoną mozarellę i ser feta. Wymieszaj, dodaj sól i pieprz do smaku.
4. Na ciasto francuskie rozłóż szpinak z botwinką, wylej masę śmietanowo-serową. Rozłóż pokrojone na kawałki plasterki boczku.
5. Piecz w 180 st. przez około 40 minut
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Plasterki boczku można pominąć, ale moi wyjadają głównie boczek z potraw :) hi hi hi :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie!!!
i ma wszystko, co kocham! mniam!