Gdy wyszłam zobaczyłam wśród zakupów dwie reklamówki wyładowane... bananami... 6 paczek po 4-6 sztuk każda.
No cóż, mój błąd. Ale pomimo, że moje dzieciaki uwielbiają banany nie byłyby w stanie zjeść 30 sztuk w kilka dni. Musiałam więc jakoś je zagospodarować. Jednym z pomysłów była drobna wariacja na temat banoffee pie
Składniki
225g herbatników Digestive (1 paczka)
80g masła
100g gorzkiej czekolady
1 puszka masy kajmakowej (gotowej lub domowej)
3 banany
4 łyżki domowej fruzeliny wiśniowej (można pominąć, ale doje świetny rezultat przełamując mocno słodkie połączenie karmelu i bananów)
500g mascarpone
400g śmietany do ubijania
4 łyżki cukru pudru
kakao do posypania
sok z cytryny
1. Herbatniki wsyp do miski, pokrusz na drobne kawałki tłuczkiem
2. Masło roztop w garnuszku, wrzuć czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Wlej mieszankę do pokruszonych herbatników i wymieszaj. Wyłóż masą formę do tarty - spód i boki, uciskając ręką lub łyżką. Włóż do lodówki na 30 minut.
3. Masę kajmakową podgrzej troszkę, żeby było ją łatwiej rozprowadzić, rozsmaruj na schłodzonym spodzie
4. banany pokrój w plasterki, rozłóż na kajmaku i skrop sokiem z cytryny
5. Na bananach rozłóż łyżką fruzelinę
6. Ubij śmietanę, pod koniec dodaj cukier puder. Wymieszaj dokładnie z mascarpone (może być mikserem na małych obrotach). Wyłóż na owoce, rozsmaruj.
7. Wstaw do lodówki na kilka godzin, przed podaniem posyp kakao
smacznego!
MUSZĘ to jeszcze dopisać. Ten deser jest po prostu genialny, trafia u mnie na krótką listę naj, naj, naj... Znika w tempie bardo przyspieszonym :-)
Fantastyczna wersja, wiśnie przełamują słodycz całości.
OdpowiedzUsuńMuszę Twoją wersję koniecznie wytestować:)
Witam! Przyjmij nominacje do nagrody Liebster Awards :) http://smakolyki-moniki.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życze miłej zabawy :)