Składniki
ciasto (przepis stąd minimalnie zmodyfikowany)
100g mąki
20g cukru pudru
50g zmielonych migdałów (ja miałam takie ze skórką)
60g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
dodatki
słoiczek konfitury pomarańczowej (najlepiej domowa)
200g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
200g śmietany 36% do deserów (gęstej)
płatki migdałowe
- Wymieszaj suche składniki na ciasto. Wkrój do tego zimne masło.
- jajko ubij troszkę widelcem, dodaj ekstrakt waniliowy, wlej do suchych składników i szybko wyrób
- z ciasta uformuj kulę, zawiń folią i włóż do lodówki na 2-3 godziny (można na dłużej)
- rozwałkuj cienko i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Mi ciasta wystarczyło na blaszkę o wymiarach 29 x 40 cm.
- na ciasto wyłóż folię aluminiową i wysyp fasolę lub kulki ceramiczne do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 10 minut
- następnie zdejmij folię z obciążeniem i piecz jeszcze przez 15 minut
- na wystudzone ciasto rozsmaruj konfiturę pomarańczową
- przygotuj polewę - do garnuszka wyłoż śmietanę i połam czekolady na kostki. Podgrzewaj powoli aż czekolad się rozpuści. Wylej polewę na ciasto. Posyp płatkami migdałowymi i odstaw do wystygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz