wtorek, 2 kwietnia 2013

Mazurek z konfiturą pomarańczową i czekoladą

To zdecydowanie najlepszy mazurek jaki jadłam. Słodko - gorzki. Z goryczą pomarańczy i słodyczą z mlecznej czekolady. Przełamany chrupiącymi migdałami. Bardzo Wam go polecam




Składniki
ciasto (przepis stąd minimalnie zmodyfikowany)
100g mąki
20g cukru pudru
50g zmielonych migdałów (ja miałam takie ze skórką)
60g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
dodatki
słoiczek konfitury pomarańczowej (najlepiej domowa)
200g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
200g śmietany 36% do deserów (gęstej)
płatki migdałowe


- Wymieszaj suche składniki na ciasto. Wkrój do tego zimne masło.
- jajko ubij troszkę widelcem, dodaj ekstrakt waniliowy, wlej do suchych składników i szybko wyrób
- z ciasta uformuj kulę, zawiń folią i włóż do lodówki na 2-3 godziny (można na dłużej)
- rozwałkuj cienko i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Mi ciasta wystarczyło na blaszkę o wymiarach 29 x 40 cm.
- na ciasto wyłóż folię aluminiową i wysyp fasolę lub kulki ceramiczne do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 10 minut
- następnie zdejmij folię z obciążeniem i piecz jeszcze przez 15 minut
- na wystudzone ciasto rozsmaruj konfiturę pomarańczową
- przygotuj polewę - do garnuszka wyłoż śmietanę i połam czekolady na kostki. Podgrzewaj powoli aż czekolad się rozpuści. Wylej polewę na ciasto. Posyp płatkami migdałowymi i odstaw do wystygnięcia.

Smacznego!


Wielkanocne Smaki III

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...