środa, 10 kwietnia 2013

szybka tarta z cukinią

Kolejny przepis pt. coś z niczego. :-) Zajrzałam do lodówki, wyjęłam 5 składników i.... jest obiad!





Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 średnie cukinie
200 g śmietany gęstej 18%
1 kulka mozarelli
150-200g sera żółtego (najlepiej cheddar arbo parmezan)
3 jajka
sól, pieprz, kurkuma, pestki słonecznika




1. Foremkę do tarty wysmaruj dokładnie masłem, rozłóż na niej ciasto francuskie oblepiając dno i boki formy. Włóż do lodówki
2. Cukinię pokrój na plastry
3. Jajka rozbij widelcem, wymieszaj ze śmietaną, pokrojoną w drobną kostkę mozarellą i 2/3 startego sera żółtego.
4. Cukinię rozłóż na cieście, posól i popierz, posyp kurkumą. Wylej na to mieszanką śmietanowo-jajeczną
5. Posyp resztą startego sera żółtego i pestkami słonecznika
6. Piecz ok. 45 - 50 minut w 180 st.


Smacznego! Czas na ciasto francuskie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...