czwartek, 4 kwietnia 2013

placki z cukinii z dodatkiem mąki orkiszowej, mięty i czosnku

Cukinię mam w lodówce prawie zawsze, a najczęściej robię z niej placuszki. Moja Córka je uwielbia. Za każdym razem nieco modyfikuję przepis, ale dziś wyszyły mi wyjątkowo dobre. Spróbujcie!



Składniki
średnia lub większa cukinia
2 jajka
4-5 łyżek mąki orkiszowej (dużych łyżek)
mały ząbek czosnku
12-15 listków świeżej mięty
pieprz, sól do smaku
do podania: ziarno słonecznika, śmietana, jogurt, chrzan



Cukinię umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj jajka, mąkę, wyciśnięty czosnek, miętę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Smaż na oleju roślinnym na patelni – ok. 3-4 minuty z każdej strony, do zarumienienia.
Posyp słonecznikiem. Można podawać ze śmietaną, jogurtem, sosem tatarskim lub… chrzanem, który może został u Was jeszcze po świętach


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...