środa, 17 kwietnia 2013
najprostsza zupa porowo-ziemniaczana
Z utęsknieniem wypatruję nowalijek, czekam na botwinkę, młody szpinak, młode ziemniaczki. A tymczasem czas na wykorzystanie tego, co jeszcze dostępne. Dziś zupa porowo-ziemniaczana. Najprostsza!
Składniki:
1,5 litra wywaru warzywnego (1,5 l wody, 2 średnie marchewki, średnia pietruszka, kawałek selera, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego - długo gotować)
2 średnie pory
4 ziemniaki
łyżka jogurtu
sól, pieprz do smaku
oliwa
pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki ziół prowansalskich
grzanki lub groszek ptysiowy
1. Obierz i umyj warzywa. Z pora wykorzystasz tylko jasną część. Pokrój ziemniaki w kostkę a pora w plasterki
2. na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć pokrojone warzywa, smaż przez 10 minut
3. Przełóż warzywa do gorącego wywaru, gotuj przez 30 minut, dodaj przyprawy i gotuj jeszcze 10 minut
4. Zmiksuj blenderem, podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Dla mięsożerców wersja z bekonem!
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Lubię takie zupki! :)
OdpowiedzUsuńP.S. Ja też czekam, szczególnie na młode ziemniaczki!