czwartek, 19 stycznia 2012
Inna szarlotka
W przygotowywaniu szarlotki najbardziej nie lubię tarcia jabłek, więc ten przepis bardzo przypadł mi do gustu:
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- łyżka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- serek waniliowy homogenizowany
- małe opakowanie masła roślinnego
jabłka
konfitura śliwkowa
polewa:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1-2 łyżki śmietany gęstej
Z mąki, proszku, cukru waniliowego, serka i masła zagnieść szybko ciasto.
Podzielić na dwie części.
Jedną część rozwałkować na koło, wyłożyć na dno tortownicy (u mnie 26 cm)
Obrać, przekroić na pół jabła i wydrązyć jabłka. W dziurki nałożyć po łyżeczce konfitury śliwkowej.
Ułożyć jabłka ciasno na cieście
Rozwałkować drugą część ciasta i nakryć nią jabłka. Na brzegach posklejać.
Piec 1 godzinę w 180 st.
Zrobić polewę - wymieszać cukier puder ze śmietaną i polać ciepłe jeszcze ciasto.
Smacznego!
środa, 11 stycznia 2012
Beziki
Po ostatniej szarlotce zostały mi białka, mój syn zażyczył sobie beziki-kwiatuszki. Różowe.
No więc...
Zależało mi, żeby nie były twarde i suche jak ostatnio kupione w sklepie. Chciałam osiągnąć miękki i lekko ciągnący środek jak w Bezie Pavlova. UDAŁO SIĘ!
Składniki
- 4 białka jajek
- 220 g cukru pudru
- pół łyżeczki mąki kukurydzianej
- pół łyżeczki białego octu winnego
- odrobina różowego barwnika spożywczego w paście - ja dałam ciut za mało, myślę że optymalnie by było troszkę więcej niż pół łyżeczki
1. Ubić białka na bardzo sztywną pianę.
2. Dodać ocet i mąkę kukurydzianą nadal miksując
3. Zmniejszyć troszkę obroty i dodawać stopniowo cukier puder, na końcu dodać barwnik spożywczy
4. Nałożyć masę do rękawa z tylką, wyciskać gwiazdki czy też kwiatuszki w odstępach. Można też wycisnąć 3 kwiatki obok siebie
5. Piec ok. 8 minut w 140 stopniach
I na koniec rozpusta - miałam troszkę zbędnej czekolady:
Te zniknęły najszybciej :-D
No więc...
Zależało mi, żeby nie były twarde i suche jak ostatnio kupione w sklepie. Chciałam osiągnąć miękki i lekko ciągnący środek jak w Bezie Pavlova. UDAŁO SIĘ!
Składniki
- 4 białka jajek
- 220 g cukru pudru
- pół łyżeczki mąki kukurydzianej
- pół łyżeczki białego octu winnego
- odrobina różowego barwnika spożywczego w paście - ja dałam ciut za mało, myślę że optymalnie by było troszkę więcej niż pół łyżeczki
1. Ubić białka na bardzo sztywną pianę.
2. Dodać ocet i mąkę kukurydzianą nadal miksując
3. Zmniejszyć troszkę obroty i dodawać stopniowo cukier puder, na końcu dodać barwnik spożywczy
4. Nałożyć masę do rękawa z tylką, wyciskać gwiazdki czy też kwiatuszki w odstępach. Można też wycisnąć 3 kwiatki obok siebie
5. Piec ok. 8 minut w 140 stopniach
I na koniec rozpusta - miałam troszkę zbędnej czekolady:
Te zniknęły najszybciej :-D
środa, 4 stycznia 2012
świąteczne podarunki - ciastka w słoiku
W tym roku wszystkie pierniczki zostały skonsumowane przed świętami i nie zdążyłam upiec kolejne porcji, tak żeby przygotować podarki świąteczne dla pań przedszkolanek, stad inny prezent - ciastka w słoiku :-)
Kolejne warstwy to:
- 1 i 1/3 szklanki mąki + łyżeczka proszku do pieczenia + łyżeczka sody oczyszczonej + 1/4 łyżeczki soli
- szklanka płatków owsianych
- duża garść rodzynek (może być też suszona żurawina albo orzechy)
- 3/4 szklanki kropelek czekoladowych do zapiekania
- pół szklanki cukru brązowego
- pół szklanki cukru białego
Na karteczce dołączona instrukcja wykonania:
dodać 1 jajko i pół szklanki rozpuszczonego masła
wymieszać
formować kulki, położyć na papierze do pieczenia
piec 10 minut w 180 st.
SMACZNEGO!
Kolejne warstwy to:
- 1 i 1/3 szklanki mąki + łyżeczka proszku do pieczenia + łyżeczka sody oczyszczonej + 1/4 łyżeczki soli
- szklanka płatków owsianych
- duża garść rodzynek (może być też suszona żurawina albo orzechy)
- 3/4 szklanki kropelek czekoladowych do zapiekania
- pół szklanki cukru brązowego
- pół szklanki cukru białego
Na karteczce dołączona instrukcja wykonania:
dodać 1 jajko i pół szklanki rozpuszczonego masła
wymieszać
formować kulki, położyć na papierze do pieczenia
piec 10 minut w 180 st.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Posty (Atom)