czwartek, 19 stycznia 2012

Inna szarlotka



W przygotowywaniu szarlotki najbardziej nie lubię tarcia jabłek, więc ten przepis bardzo przypadł mi do gustu:

Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- łyżka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- serek waniliowy homogenizowany
- małe opakowanie masła roślinnego
jabłka
konfitura śliwkowa
polewa:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1-2 łyżki śmietany gęstej


Z mąki, proszku, cukru waniliowego, serka i masła zagnieść szybko ciasto.
Podzielić na dwie części.
Jedną część rozwałkować na koło, wyłożyć na dno tortownicy (u mnie 26 cm)
Obrać, przekroić na pół jabła i wydrązyć jabłka. W dziurki nałożyć po łyżeczce konfitury śliwkowej.
Ułożyć jabłka ciasno na cieście
Rozwałkować drugą część ciasta i nakryć nią jabłka. Na brzegach posklejać.
Piec 1 godzinę w 180 st.
Zrobić polewę - wymieszać cukier puder ze śmietaną i polać ciepłe jeszcze ciasto.


Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...