wtorek, 2 kwietnia 2013

tort makowy na bogato

Ulubione ciasto mojego Taty, pieczone w każde święta.
Mama parzyła mak, nadzorowała całość.
Tata zawsze ucierał krem, łuskał orzechy.
Ja i siostra kroiłyśmy bakalie. Na Boże Narodzenie porcja była podwójna, bo część masy makowej była wykorzystywana do zrobienia kutii.
W tym roku ja odpowiadam za wszystkie ciasta i oczywiście nie mogło zabraknąć tortu makowego.
Z tego przepisu korzystała jeszcze moja babcia... Ja połączyłam troszkę przepis babci i mamy oraz zrobiłam w nim drobne modyfikacje. Ciekawe, czy będzie smakował :-)



Składniki:
ciasto
400 g maku
400 g cukru pudru
10 jajek
4 łyżki miodu
bakalie:
100g rodzynek
dwie garście żurawiny
100 g migdałów w płatkach
100 g fig pokrojonych w kostkę
50g orzechów laskowych - potłuczonych lub posiekanych
100g orzechów włoskich - potłuczonych lub posiekanych
100g moreli pokrojonych w kostkę
200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
masa z białą czekoladą
- 100g białej czekolady
- 200g śmietany 36%
- budyń waniliowy ugotowany na mleku wg instrukcji z opakowania i wystudzony
- 200g masła w temperaturze pokojowej
masa kawowa - najlepsza
2 kostki masła
6 żółtek
1,5 - 2 szklanki cukru pudru
3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane odrobiną wody (tylko do rozpuszczenia) - wystudzona

CIASTO
- Mak sparzyć w mleku na bardzo wolnym ogniu przez około 2 godziny - do momentu, gdy nie pod palcami nie będzie "skrzypiał". Odcedzić na sitku, wystudzić. Zmielić 3 razy. Alternatywnie można zrobić tak jak ja - kupić mak mielony i taki sparzyć. Wtedy czas parzenia jest krótszy - wystarczy około 1 - 1,5 godziny. Taki mak lepiej odcedzać na sitku wyłożonym tetrą lub gazą.
- jajka ubić z cukrem pudrem, dodawać po łyżce mak ucierając powoli. Dodać pokrojone bakalie i miód, wymieszać.
- wyłożyć do tortownicy ( u mnie 26 cm), wyrównać i piec około 1 godziny (do suchego patyczka) w temperaturze 180st. Wystudzić i przekroić na 3 blaty

MASA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
- czekoladę połamać i rozpuścić w śmietanie na wolnym ogniu, mocno wystudzić
- bardzo schłodzoną ubić
- ugotować i wystudzić budyń
- utrzeć mało na pianę, do roztartego dodawać po łyżce budyniu a potem śmietanę. schłodzić w lodówce

MASA KAWOWA
- utrzeć masło do białości, dodawać po łyżce cukier puder, potem dodawać powoli po 1 żółtku, na koniec powoli wlewać kawę dalej ucierając.

WYKOŃCZENIE
Przekrojone blaty przełożyć masą z czekolady i masą kawową, posmarować boki i górę tortu resztą masy, można udekorować bakaliami. Schłodzić

Smacznego!


Wielkanocne Smaki III

3 komentarze:

  1. uwielbiam ciasta makowe i ten tort na pewno by mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Imponujący! Wygląda obłędnie! I ta masa z białą czekoladą i kremówką....Mmmmm

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale, bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...