Nie jest idealnie dopracowany, ale ostatnio cierpię na ciągły "niedoczas"... Dzieciom w każdym razie się podobał
Jakość zdjęć średnia, bo tylko z telefonu, jak widać dzieci nie mogły się doczekać, żeby Pana Króla podzielić. Następnym razem obiecuję lepsze zdjęcia.
A teraz przepis - pochodzi od mojego kulinarno-wypiekowego Guru - stern:
Ciasto:
To jest ciasto pt. "długo miksować" Składniki na mały tort:
5 dużych jajek
125g masła
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, można dodać espresso
5 dużych jajek
125g masła
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, można dodać espresso
150 g cukru
250g czekolady gorzkiej
125 g pszennej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć do białości, dodać rozpuszczoną na parze, lekko ostudzoną czekoladę i długo miksować,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć do białości, dodać rozpuszczoną na parze, lekko ostudzoną czekoladę i długo miksować,
powoli dodać kawę rozpuszczoną we wrzątku i ostudzoną - długo miksować,
dodać cukier - bardzo długo miksować,
dodac żółtka i długo miksować
dodać przesianż mąkę wymieszaną z proszkiem i miksować,
na końcu dodać ubite na sztywno białka i, o dziwo, nie miksować, tylko delikatnie połączyć
piec w temp. 170 C. Oryginalnie w przepisie było 25-30 min, ale mój tort po tym czasie był surowy w środku, może to ze względu na nietypową w kształcie formę. Ostatecznie wypiekał się około godziny.
piec w temp. 170 C. Oryginalnie w przepisie było 25-30 min, ale mój tort po tym czasie był surowy w środku, może to ze względu na nietypową w kształcie formę. Ostatecznie wypiekał się około godziny.
Masa:
Banalnie prosta, smaczna i sztywna, co przy tortach pokrywanych lukrem plastycznym jest ogromnie ważne:
1 szklanka mleka
4-6 łyżek cukru
3 łyżki mąki
1 budyń smietankowy bądz waniliowy, ze śmietankowym krem jest bardziej biały
1 planta (może być i maslo, ale podobno z plantą wychodzi zupelnie bialy krem)
ugotować budyń na szklance mleka (budyń roznmieszać z mąką i cukrem), ostudzić,
4-6 łyżek cukru
3 łyżki mąki
1 budyń smietankowy bądz waniliowy, ze śmietankowym krem jest bardziej biały
1 planta (może być i maslo, ale podobno z plantą wychodzi zupelnie bialy krem)
ugotować budyń na szklance mleka (budyń roznmieszać z mąką i cukrem), ostudzić,
masło ubić na puch, dodawać po odrobinie budyniu,
na koniec trochę esencji waniliowej
na koniec trochę esencji waniliowej
można dołożyć jakiś likier, ale tort był dla dzieci więc z tego zrezygnowałam
Aha - biszkopt posmarowałam konfiturą wiśniową i dopiero na to położyłam masę.
Aha - biszkopt posmarowałam konfiturą wiśniową i dopiero na to położyłam masę.
Pokrycie:Lukier plastyczny - tym razem gotowy. Biały i kolorowy, częściowo barwiony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz