wtorek, 19 lipca 2011

czekoladowa rozkosz

Nie da się inaczej nazwać tego ciasta. Chrupiące z wierzchu, rozpływający się w ustach środek... mocny smak czekoladowy. Podane z lodami waniliowymi - ideał!



Przepis pochodzi z książki, która dosłownie zawróciła mi w głowie i będę do niej często wracać. "Ciasta i ciasteczka" M. Łebkowskiego

Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
200 g białego cukru
4 jajka

1. Oddzielić żółtka od białek
2. Pokruszoną czekoladę wkładamy razem z masłem do miski i wstawiamy do kąpieli wodnej żeby się rozpuściły
3. żółtka ucieramy z połową cukru, gdy masa zbieleje wlewamy do czekolady, mieszamy i zdejmujemy z ognia
4. białka ubijamy z pozostałym cukrem, delikatnie łączymy z masą
5. wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia

pieczemy 40 min w 180 st.

Można podawać na ciepło i na zimno!
Smacznego!






2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...