Jeden z najprostszych przepisów, jest w mojej rodzinie od lat. Nazywany "plackiem ciotki Stefy". Nie wiem dlaczego, ja ciotki Stefy nie kojarzę. Ale ciasto wyśmienite, nadaje się do wszelkich owoców - jabłek, rabarbaru, jagód, wiśni, porzeczek. Świeżych i mrożonych. Zawsze wychodzi.:-)
Składniki - porcja na dużą blaszkę:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeni
- 1 kostka masła lub margaryny
- owoce
1. Ubić pianę z białek mikserem, pod koniec stopniowo dodawać cukier
2. Zmniejszyć na trochę niższe obroty i dodawać po jednym żółtku
3. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia
4. Zmniejszyć obroty na najniższe i powoli dosypywać mąkę z proszkiem
5. Rozpuścić margarynę/masło i wlać ciepłe do masy, wymieszać na niskich obrotach miksera
6. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
7. wyłożyć owoce
Piec ok 45 minut w 180 st.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz