poniedziałek, 23 września 2013

Cynamonowe rollsy - z jabłkami lub z czekoladą

Jesień to dla mnie również zapach cynamonu i jabłek. Piękę szarlotkę, klasyczną, ale ostatnio przyszła mi ochota na drożdżowe zawijańce. Już jakiś czas temu ktoś na facebooku podrzucił przepis z allrecipes -> http://allrecipes.com/recipe/clone-of-a-cinnabon/

postanowiłam zrobić drobne modyfikacje i zrobiłam te rollsy w dwóch wersjach - z jabłkami i z kropelkami czekoladowymi. Z podanych proporcji wyszły mi dwie blaszki bułeczek.





Składniki:

ciasto:
1 szklanka ciepłego mleka
2 jajka w temperaturze pokojowej
1/3 kostki masła
4 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki cukru
2 i 1/2 łyżeczki drożdży instant

nadzienie:
1 szklanka brązowego cukru
2 i 1/2 łyżki cynamonu
1/3 kostki masła
2 jabłka
100-150g kropelek czekoladowych do zapiekania


1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku
2. Do miski wsyp mąkę, sól, cukier, wbij jajka. Dodaj mleko z drożdżami i wyrabiaj, dodając stopniowo stopione masło. Wyrób elastyczne ciasto. Odstaw miskę do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość.
3. Wyjmij ciasto na podsypany mąką blat i podziel ciasto na pół, rozwałkuj na kształt prostokąta każdą połowę. Posmaruj roztopionym masłem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.
4. Na jednym prostokącie rozsyp kropelki czekoladowe, a na drugim bardzo cieniutkie plasterki jabłek (ja kroiłam ćwiartki nożykiem do obierania warzyw).
5. Zawiń ciasto w rulon i pokrój na około 1,5 - 2 cm plastry. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj i zostaw w ciepłym miejscu na 30 minut.
6. piecz w 200 st. przez około 15 minut - do zarumienienia.



Smacznego!


Jabłko z cynamonem

4 komentarze:

  1. Mmm,pycha, rollsy są zawsze takie dobre i tak pięknie pachną w czasie pieczenia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cynamon i jabłka..połączenie idealne na jesienne dni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne, musze takie zrobić.
    Nawet porcja jest idealna dla naszej rodziny:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...