środa, 4 września 2013

potrawka w stylu chilli con carne

Jeszcze jeden wpis dzisiaj. Tym razem na jesienne, rozgrzewające danie bazujące na przepisie na chilli con carne z książki Jamiego Olivera. Proste, sycące. Z podanego przepisu wychodzi wielki garnek. Ja połowę zamroziłam, będzie na zapas dla mojej rodziny gdy wyjadę na kilka dni.





Składniki:
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 średni por
2-3 łodygi selera naciowego
2 papryki - u mnie jedna czerwona, jedna żółta
4 średnie marchewki
pół dużej cukinii lub 1 średnia
puszka ciecierzycy
puszka fasoli - u mnie biała w zalewie pomidorowej
8 dużych pomidorów - u mnie 4 malinowe, 4 "normalne"
2 suszone borowiki
500g mielonego mięsa - najlepiej wołowiny
pęczek kolendry
sól, pieprz
1 łyżeczka (lub mniej) chilli
1 łyżeczka kuminu
3 łyżki octu balsamicznego
oliwa z oliwek

1. Przygotuj duuuuuży garnek. Znacznie większy niż Ci się wydaje :-)
2. Rozgrzej w garnku 2-3 łyżki oliwy.
3. Obierz, umyj i pokrój cebulę, wrzuć do garnka. Obierz, umyj i pokrój por, wrzuć do garnka. Obierz czosnek, pokrój drobno i wrzuć do garnka. Umyj i pokrój seler naciowy - do garnka :-) To samo z papryką i marchewkami. Na końcu to samo z cukinią. Smaż pod przykryciem przez 10-15 minut.
4. Wrzuć do garnka odcedzoną ciecierzycę i fasolę (jeśli fasola w pomidorach - to razem z zalewą). Gotuj 10-15 minut.
5. Sparz pomidory wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka.
6. Na końcu dodaj mięso - rozdrobnione nieco w rękach i suszone grzyby.
7. wsyp do garnka sporą szczyptę soli i pieprzu, wlej ocet balsamiczny i dodaj przyprawy - chilli i kumin. Możesz dodać łyżeczkę miodu.
8. gotuj pod przykryciem przez około 1 godzinę mieszając co jakiś czas. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną wraz z łodyżkami kolendrę.

Można podawać z ryżem. Mi wybitnie smakowała z domową foccaccią.

Smacznego!

  Warzywa psiankowate 2013

5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...