piątek, 25 lutego 2011

Muffiny mocnoczekoladowe


składniki:
3 łyżki masła (nie margaryny!)
60-80 g gorzkiej czekolady
200 g mąki
100 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
2 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
sól
2 jajka
150 ml mleka
1. piekarnik nagrzać do 180 st. Formy do muffinów wysmarować tłuszczem i wysypać mąką lub wyłożyc papierkami. Masło rozpuścić w małym garnuszku na niewielkim ogniu, czekoladę drobno posiekać
2. mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajka wymieszać z mlekiem i przestudzonym masłem
3. masę jajeczną dodać do mieszaniny mąki i kakao i mieszać tak długo, aż składniki będę wilgotne. Dodać czekoladę
4. napełnić foremki do 3/4 wysokości i piec muffiny 20-25 minut. Wyjąć i odstawić na 5 minut. Wyjąć z formy i ostudzić.
Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...