wtorek, 26 marca 2013

Najlepsze kruche ciasteczka


Przepisów na kruche ciasteczka jest bardzo dużo. Wypróbowałam co najmniej kilkanaście. Ten jest zdecydowanie najlepszy :-) Dostałam go od przyjaciółki.

Składniki:
180g miękkiego masła, 
170 g cukru, 
1 jajko, 
1/4 łużeczki soli, 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
330 g mąki, 
skórka cytrynowa (opcjonalnie) - ja wolę waniliowe, bez skórki :-)

Masło utrzeć na puszystą masę, połączyć z cukrem. 
Dodać jajko, sól, wanilię i skórkę. 
Wymieszać z mąką. 
Zawinąć w folię, chłodzić przez 1 h w lodówce. 
Rozwałkować na ok. 5 mm albo cieniej
Piec w 180 stopniach przez 13-15 min.

Zawsze wychodzą! Idealnie nadają się do lukrowania
My dziś będziemy wykrawać ciasteczka wielkanocne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...