Mięso na tradycyjny pasztet gotuje się w wielkim garze, zakupy zamówione, czas nastawić zakwas na żurek. Tradycyjny żurek to smak mojego dzieciństwa. Zakwas kupowało się u pani, która mieszkała za blokiem mojej babci. W domu wytwarzała hektolitry zakwasu i sprzedawała w butelkach po occie.... Pamiętam jak chodziłam kupić taki zakwas, a potem babcia gotowała żurek :-)
Żurek był przez dłuższy czas ulubioną zupą mojego Synka. Teraz przegrywa z pomidorówką ;)
Czas na mnie!
Składniki:
Szklanka z "górką" razowej mąki żytniej
750 ml wody
4 ząbki czosnku
3-4 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 kulki jałowca
czubata łyżka zakwasu żytniego na chleb (można pominąć)
1. Wsyp mąkę do dużego, 2-litrowego słoika lub garnka kamiennego
2. Zalej przegotowaną letnią wodą i dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek
3. Wyciśnij ząbki czosnku, dołóż do słoika
4. Wrzuć ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec i ewentualnie dodaj zakwas na chleb
5. Wszystko wymieszaj i odstaw w zacienione miejsce o temperaturze pokojowej
6. Po kilku godzinach wymieszaj raz jeszcze, okryj słój gazą i obwiąż sznurkiem, odstaw na 3-4 dni
Powodzenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz