czwartek, 28 marca 2013

sernik cytrynowy

Od dawna poszukuję sernika idealnego. Kremowego, delikatnego, odpowiednio słodkiego.
Takiego jak w moim ulubionym serialu - Przyjaciele


I... znalazłam :-) Ale to nie ten o którym chcę napisać dzisiaj. Nasz idealny sernik przejadł się mojemu Mężowi i poprosił o jakąś odmianę na te święta. Wypróbowałam więc przepis autorki bloga whiteplate.blogspot.com znaleziony w archiwalnym numerze Newsweeka.



Składniki:
1 kg twarogu zmielonego (użyłam gotowego z Piątnicy)
300g cukru
5 jajek
1 czubata łyżka skórki cytrynowej
2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (w oryginalnym przepisie były 2-3 krople naturalnego ekstraktu cytrynowego)

polewa
100 ml śmietany 30 lub 36%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

Utrzyj ser z cukrem w dużej misce.
Dodawaj po jednym jajku - bardzo powoli
Dodaj skórkę cytrynową, budyń i ekstrakt, chwilę zmiksuj
Wyłóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
Piecz w 170 st. przez 50 minut 
Następnie rozłóż na serniku polewę (wymieszane wszystkie składniki) i piecz jeszcze przez 15 minut. 
Studź powoli w uchylonym piekarniku, potem w temperaturze pokojowej a na koniec włóż na kilka godzin do lodówki

Smacznego!

Cytrynowe wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...