Przepis jest od mojej mamy, która robi najlepszy pasztet na świecie :-) Troszkę jest z nim pracy, ale naprawdę warto!
Składniki:
mieszanka mięs
karczek,
łopatka,
wołowina (np antrykot),
udziec indyczy, albo 2-3 skrzydła z indyka
boczek surowy
podgardle
serce wieprzowe (można pominąć)
wątroba wieprzowa lub wątróbki drobiowe (ja dałam drobiowe)
można dodać cielęcinę
Ja kupiłam każdego z tych mięs (poza sercem i cielęciną) - po około 600 g
warzywa
marchew, pietruszka, seler
przyprawy
liść laurowy 4 szt
ziele angielskie - 4-5 kulek
jałowiec - 4-5 kulek
czosnek - 4-5 ząbków
4-5 suszonych borowików
pieprz
sól
imbir
gałka muszkatałowa
majeranek
Ja jeszcze dodałam kurkumę
dodatki
bułka tarta lub sucha bułka namoczona w wywarze z mięs
jajka - 3 jajka na 1 kg mięsa. Ja dałam 10 jajek
słonina pokrojona w cienkie, długie paski
1 jajko do posmarowania
- wątrobę sparz przez kilka minut we wrzątku
- ugotowane mięso wystudź a następnie zmiel w maszynce razem z ugotowanymi warzywami. Mięso można zmielić dwukrotnie, jeśli wolisz bardziej kremowy pasztet.
- wrzuć zmielone mięso do dużego garnka, wbij jajka, wsyp bułkę tartą - ok 300-400g, ale musisz po sprawdzić konsystencję. powinna być dość mokra, ale nie mocno klejąca. Bułka tarta sprawia, że pasztet nie będzie się rozpadać.
- dopraw przyprawami do smaku. nie żałuj imbiru i gałki muszkatołowej - dałam ich po ok 2 łyżki. dodałam też kurkumę.
- foremki wyłóż słoniną tak, żeby pokryła dno i boki. Nie musisz ich niczym smarować. Wyłóż pasztet do foremek. Posmaruj rozbełtanym jajkiem
- piecz około 1 godziny do momentu aż pasztet będzie odchodził od boków i się zarumieni.
Z mojej porcji wyszły 2 pełne foremki litrowe i 4 foremki wypełnione do 3/4.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz